Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

Mükemmeliyetçilik ve Mükemmeliyetçilikle Baş Etme Yolları

2679 kez okundu

Kafamızda kendimiz, çevremiz ve dünyaya ilişkin kalıplar vardır, bu kalıplara yüklediğimiz anlamlara göre davranırız, zira insanlar anlam yapıcı varlıklardır. Bu kalıplara inanarak yaşarız bu kalıplar olumlu olursa sorun yokta olumsuz kalıplarla hayatımızı zehir edebiliriz ‘’Ne yaparsam yapayım, başarısızım’’ Bazen bu kalıpları inkâr eder yok sayar ve mantıklı argümanlarla tam tersini savunuruz ama yine onlarla yenilir üzülürüz. Bu kalıpların içinde en çok zorlayanlardan biride mükemmeliyetçiliktir.

Mükemmeliyetçilik sağlam bir kale gibi karşımıza dikilir ve biz çevrenin, dünyanın, toplumun ve kendimizin dayatmaları ile mükemmeliyetçiliğin iyi olduğu zannı ile ona yapışırız, bir de bakarız ki hayatımız Zümrüd-ü Anka kuşunun Kaf Dağının ardında ki yuvasını aramakla geçer gibi heder olmuş geçmiş. Mükemmel her ne ise biz onu bir türlü ulaşamamışız. Başkaları yaptıklarımızı beğense de biz hiç beğenmemiş, mutsuz ve tatminsiz bir insan olup çıkabiliriz .Sonucunda ise “kusurlu, eksik, tamamlanmamış “gibi cümleleri duymaktan ölesiye korkan, kaygılı birisi olmakta bonusudur.

Mükemmel olabilmek için mükemmel eylemlerde bulunmak gerekir bu da tüm eylem boyunca kişinin kendini gergin, kaygılı ve endişeli bazen de öfkeli hissetmesine neden olur. Yapılan eylemler  muhtemelen kusurlu olacağı için (ki kusursuz olmaması olası değil) kişi iş bitiminde hep yetersiz mutsuz olur. İşi bitirmek onu tatmin etse de sonuçlar hep istendik şekilde mükemmel olmamıştır. Başkalarının yaptığı işleri kusursuz ve mükemmel görse de kendi yaptığını beğenemez zira eleştirel iç sesi içeride bıdır bıdır konuşur ‘’şurası olmadı, burası ne böyle, sence şimdi oldu mu?”

Örneğin; mükemmeliyetçi kişi bir öğrenci olsun eleştirel içsesi ona ‘’95’mi aldın, kötü bir not, bu notlarla okul birincisi olamazsın’’ der. Bu ara da mükemmeliyetçileri hep başarılı olur sanmayın mükemmeliyetçilik zorlar bunu sonucunda kişi yaptığı işten vazgeçebilir, takılı kalabilir yine bir öğrenciden konuşursak sınavda bir soruyu çözemediği için takılı kalıp soruların hepsine bakamadığı için iyi bir not alamayabilir.

Mükemmeliyetçinin onay beklentisi çok fazladır, diğerlerinin ona başarıları ile birlikte saygı göstereceğini zanneder ve onaylatarak kendisini iyi hisseder. Onaylanmadığı durumda çok üzülür. Onay alabilmek için çılgınca çalışıp zamanının tamamının durmaksızın çalışarak geçirebilir, bazı mükemmeliyetçi ise kusurlu olacak onay alamayacak bir işe hiç başlamayabilir.

MÜKEMMELİYETÇİLİKLE  NASIL BAŞEDEBİLİRİZ ?

Bu durumu daha iyi anlamak ve düzeltmekle ilgili çabalarınız yetersizse terapi ihtiyacınız olabilir belki bu mükemmeliyetçi parçanızın anlatmaya çalıştığını bir terapistle beraber keşfedebilecek ve onu iyileştirebileceksinizdir.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..