Sibel Parlak Logo
Telefon +90 242 322 63 86 +90 506 407 04 97

Uykusuz Her Gece

9414 kez okundu

Bu yazıyı kafamda şekillendirirken Ajda Pekkan’ın o güzel şarkısının sözleri aklıma geldi ve yazının başlığına yazıverdim.

“Uykusuz her gece, bu soğuk kahvede
Sabahlarım bazen günlerce 
Rüyalarıma gelme diye
Uykusuz her gece, yorgun ölesiye
Unutur muyum seni yorulsam her gece
Masada boş bardaklar
Kirlenmiş tabaklar
Çoğalıyor önümde bitmesin sabaha kadar
Yakmıyor canımı artık bu kaynar sular
Yoruldukça kaybolur acılar”

Burada aşk acısının sebep olduğu uykusuzluktan bahsediyor fakat uykumuza engel olan her zaman aşk acısı değil tabi, gündelik hayatın içinde yüreğimizi burkan, canımızı yakan başka bir sürü olay gerçekleşiyor.

Çökkün ruh hali örgüsü içinde engellenmişlik, incinmişlik, hayal kırıklığı var ve bu kişide özsaygı yitimine neden oluyor ve kendimizi olayların kurbanı olarak buluveriyoruz. İşte bu noktada uyku bozukluğu, yeme bozukluğu olayı somutlaştırıp gözümüze gözümüze daha da sokuyor. Bazı kişiler çok uyurken bazıları az uyuyor, bazıları aşırı yerken bazıları hiç yemiyor. Fakat genel olarak az uyuyor ve az yiyorlar. Uykusuzluk çökkün ruh halini daha da tetikliyor çünkü uyuyamayınca enerjimiz düşüyor ve yorgunluk hissimiz artıyor bu da mutsuzluğumuzu arttırıyor. Şarkıda ki gibi “Yoruldukça kaybolur acılar” diyemiyoruz, yorulacak enerjiye sahip olamıyoruz. Gittikçe anafora kapılmış gemi gibi kafamızdaki düşünce yumağının içinde kaybolup gidebilir ve uykusuz, yorgun bedenimizi yatağa mahkûm edinceye kadar bu durumu devam ettirebiliriz. Antidepresanlardan medet umabiliriz zira artık herkesin çantasından bu tür ilaçlar çıkıyor hatta birbirimize ikram bile ediyoruz. Bu durumda uykusuzluğa karşı kişisel olarak neler yapabiliriz:

• Bir iki gece uyumadığımızda sorunu her gece devam edecekmiş gibi düşünmeyeceğiz. Her gece devam edeceğini düşünürsek öyle olur zira beyin tutarlılık mekanizması ile çalışır.
• Uykumuza neden olan sorunu çözmeye odaklanacağız, çözümleyemiyorsak yöntemimiz yanlıştır o zaman çözüm yolumuzu değiştireceğiz. 
• Uyku verici ilaçlar yerine uyku veren yiyecek ve içecek tüketebiliriz, hem sağlığımıza yararlı olur hem de ilaca anlam yüklemeyiz mesela şekerli sıcak süt içebilir ya da yoğurt yiyebiliriz. Sıcak duşta uyku getirir.
• Düzenli hayat sağlık getirir bu yüzden aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak gerekir.
• Uyuyamayınca pozitif düşünceyle bunun önemini azaltabiliriz mesela “uykuya değil bedenimin bu gece sadece dinlenmeye ihtiyacı var demek ki “ diyebiliriz.
• Yürüyüş yapmak, hareketli olmak bizi depresyondan ve uykusuzluktan korur, gün içinde hareketli olalım.
• Nasıl davranırsanız karşınızdan aynı enerjiyi alırsınız. Pozitif olun pozitif enerji alın.

Diğer makaleleri görüntülemek için tıklayınız..